2. 6. 2024   |   svátek má Jarmil
 

Svatomartinská husa

Název Množství a jednotka
husa 1 ks
sůl
kmín
jablka 2 ks

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření: 12 h.
Mamut :-)


Tuhle husu zvládne úplně každý a maso je po upečení tak měkké, že samo odpadává od kostí.



Postup
Pečení husy není nic složitého a takhle ji zvládne i úplný začátečník. Jen je nutné mít elektrickou troubu. Víc práce dá zelí a pokud děláme domácí, tak knedlíky. Z husy odstraníme droby, celou osolíme i vevnitř, vydatně posypeme kmínem a posadíme ji do velkého pekáče. Zakryjeme poklicí a bez podlévání ji dáme do trouby péct na 90°. Jdeme klidně spát, ráno se vzbudíte do krásně provoněného bytu a s téměř hotovým obědem :-) . Dávám ji do trouby kolem půlnoci a v poledne mám upečeno, ale když ji tam dáte v deset, jedenáct, nic se neděje. Ráno kolem desáté na ni mrkneme, podlijeme výpekem (husa bude vypadat zatím jako uvařená, nelekejte se), dáme dovnitř husy a kolem ní oloupané a na měsíčky nakrájené jablka a hodinu před podáváním zvýšíme teplotu na 180°, aby zezlátla kůrčička. Poslední hodinku sem tam podlijeme vypečeným sádlem z husy.
Husu podáváme s bílým a červeným zelím a nejlepší je k ní karlovarský knedlík nebo třeba hrníčkové knedlíky.

Jestliže máte mraženou husu, musíte ji nejdříve rozmrazit, tak ji vytáhněte s dostatečným předstihem (10-12 hodin).


Další fotografie
 


RECEPTY

Pstruh s jablky v alobalu

Postup: Pstruhy očistíme pod tekoucí studenou vodou od slizu, případně šupin (ostrým... zobrazit recept

RECEPTY

Havířská tvarohová pomazánka

Postup: Tvarůžky nastrouháme a smícháme s tvarohem, který jsme vyšlehali se změklým... zobrazit recept

RECEPTY

Jahodový koláč se sněhovou pěnou

Postup: Na vál nasypeme mouku, cukr, nastrouháme citronovou kůru ze 1/4 citrónu a... zobrazit recept

RECEPTY

Hlívový guláš s krůtím masem

Postup: Krůtí maso nakrájené na nudličky orestujeme na oleji, přidáme nahrubo... zobrazit recept

RECEPTY

Uzené na medu s česnekem

Postup: Uzenou krkovičku opláchneme a osušíme. Na pánev si dáme tuk a rozehřejeme.... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Levandule

Levandule lékařská – Lavandula angustifolia - půvabná rostlina známá pro svou nezaměnitelnou vůni a léčivé účinky, k nimž se využívá celá nadzemní část rostliny. Původní domovinou levandule je středomoří, má jistý nádech... zobrazit článek

RESTAURACE

Výtopna

vítáme Vás v jedné z pěti restaurací v síti Výtopna. Jedná se o originální...